MoDo bröt finalförbannelsen

Finalförbannelsen är bruten.

Efter fyra förlorade SM-finaler tog Modo sitt första SM-guld på 28 år genom att besegra Linköping på bortaplan i den sjätte finalen med 3-2 (1-2, 2-0, 0-0).

Guldskytt - förlängningshjälten från femte finalen Kristian Kuusela.

Kuusela slog till efter 9.52 av den andra perioden och sköt 3-2 till Modo bakom Rastislav Stana. Passningen kom från kedjekompisen Per-Åge Skröder. Paret slog till i den osannolika förlängningen i den femte finalen i torsdags när Linköping dominerade helt men Kuusela avgjorde på passning från Skröder.

- Det var bara att blunda och skjuta. Jag försökte lägga den till vänster om målvakten. Helt otroligt, det här får man nog bara vara med om en gång i livet, jublade den finländske skarpskytten.

Lång väntan

Sedan SM-guldet 1979 efter finalseger mot Djurgården har Örnsköldsvik fått vänta i 28 långa år på SM-guldet. Fyra gånger sedan dess har laget varit i final - men förlorat mot Malmö (1994), Brynäs (1999), Djurgården (2000) och Färjestad (2002).

Den här gången gick Modo inte bom. Laget låg under med 1-2 i matcher men vann sedan tre raka finaler och när slutsignalen gick i Cloetta Center slängde sig segerrusiga Modospelare i en tv-puckhög.

- Jag vill inte säga något om framtiden. Men blir det ingen fortsättning i Sverige nu så vill jag gärna komma tillbaka senare. Örnsköldsvik är en riktigt hockeystad, sade Kuusela som kom från Ässät i slutet av januari.

Berömde laget

Han kom som ersättare till Andreas Salomonsson som förmodades bli borta resten av säsongen.

- Min uppgift är ju att göra mål. Det var därför jag kom hit. Jag fanns på rätt plats vid rätt tid, men jag måste berömma hela laget som alltid ger hundra procent, sade Kuusela.

Annars var det Linköping som inledde måste-matchen bäst. Seger var ett måste och hemmaspelarna var heltända i inledningen. Niklas Sundström åkte ut för en hakning efter 2.25 och bara 14 sekunder senare stod det 1-0 sedan Tomas Vlasak lyft in en backhand efter Calle Gunnarssons backskott.

Foppa-dragning

Ulf Söderström var nära att göra 2-0 sedan han lurat Modomålvakten Karol Krizan med en ”Foppa”-dragning men pucken gått precis utanför stolpen.

I stället kvitterade Modo genom Mikael Pettersson men Linköping återtog ledningen, återigen i numerärt överläge, på Andreas Holmqvists kanonskott från backposition.

Men i den andra perioden tog Modo guldgreppet. Zdenek Blatny kvitterade till 2-2 på ett märkligt mål där han missade pucken som i stället tog på hans skridsko och studsade in mellan benen på Stana.

Linköpingsmålvakten var darrig ett tag i den andra perioden, men lyckades samla sig. Efter Modos 3-2-mål satsade Linköping allt framåt, skapade den del fina lägen men lyckades inte överlista Krizan.

I stället hade Kuusela ett friläge i mitten av den sista perioden och läge att punktera matchen, men träffade inte ens mål. Linköping pressade på men Modo spelade samlat i egen zon och släppte inte till några heta lägen.

Göran Sundberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista