Sundström - nu kung av Örnsköldsvik

Han återvände hem efter elva år utomlands för att ta Modos första SM-guld sedan 1979.

Uppdraget lyckades redan första säsongen för klubbens frälsare.

Niklas Sundström kan numera titulera sig som kungen av Örnsköldsvik - tillsammans med slutspelets poängkung Per Svarvadet.

- Det här är så grymt stort att man knappt fattar det. Helt underbart att vinna SM-guld med moderklubben, jublar Niklas Sundström, samtidigt som champagnen sprutar honom i nacken.

- Den här bucklan kommer att fira som den aldrig har gjort förut, vrålar lagkaptenen Per Svartvadet och höjer pokalen.

Per var med både 1994 och 1999 när Modo fick stryk i SM-finalen, medan Niklas drog till NHL efter förlusten mot Malmö 1994.

- Det känns rätt okej att knäppa alla så kallade experter på näsan, som sagt att klubben är ett förlorargäng som aldrig går hela vägen. Skönt att bevisa motsatsen, ler Sundström.

Modo fick ju även spö mot Djurgården 2000 och Färjestad 2002 i finalen - men då befann sig vapendragarna Sundström och Svartvadet på andra sidan Atlanten.

- Det som gör att vi vinner den här gången är att vi hade det allra största hjärtat i slutspelet. Vi spelade 19 matcher på 38 dagar och var ändå hetast när det gällde som mest. Många lirade halvskadade och vissa klev ju in och offrade sig rakt från stranden i Thailand, ler Svartvadet.

Centerstjärnan syftar på Andreas Salomonsson, som egentligen gett upp säsongen på grund av en axelskada i december. Efter semesterresan i Asien kände han sig bättre och gjorde en sensationell comeback.

- Vi har ett suveränt gäng, där många varit polare i många år. Vi kämpar verkligen för varandra och ger aldrig upp. Att ta hem både kvartsfinalen och semifinalen i sjunde och avgörande mötet säger väl allt, menar Sundström.

För Niklas var det givet att återvända till hemstaden efter sina elva år utomlands.

- Självklart var målet att vinna guld, men det är en riktig bonus att få det redan första säsongen. Att vara svensk mästare med Modo betyder oerhört mycket för mig och för Örnsköldsvik. Nu ska vi fira det här rejält, skrattar Sundström.

Den förre prinsen av New York kan numera titulera sig kung av Örnsköldsvik.

Joakim Löwing/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista