Kulturskolan hotas i Härnösand

Trots dom nyligen beslutade skolnedläggningarna i Härnösand så är det fortfarande stora ekonomiska problem inom skolverksamheten, och nu begär skolnämnden 14,5 miljoner i extraanslag.

Det går fortfarande mycket tungt ekonomiskt inom skolan i Härnösand.

Beslutade skolnedläggningar och därpåföljande minskning av lokalhyror kommer inte att ge utslag förän 2009 och till dess begär skolnämnden nu extraanslag på 14, 5 miljoner.

Det handlar om 6,5 miljoner till löneökningar, 6 miljoner till att kunna erbjuda individuella pensionsavgångar för en del äldre lärare för att på det sättet kunna behålla yngre lärare, samt 2 miljoner till elevhälsovården som har dragit ner kraftigt på senare år.

Lägga frivilliga verksamheter
Om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige inte beviljar mer pengar så återstår bara att lägga ner de sista frivilliga verksamheterna inom skolan, säger skolnämndens ordförande centerpartisten Ingrid Flodin.

Det handlar i klartext om Kultur- och musikskolan och KomTec (kommunala teknikskolan) . Dessutom kommer man att införa avgift på skollunchen för gymnasieelever.

Beslut i juni
Tillsammans skulle det ge 11 miljoner till skolnämndens budget, bedömer Ingrid Flodin.

Nu ska budgetberedeningen börja sitt arbete inom kommunen och slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige i juni.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista