Alexandramannen dömd i hovrätten

Hovrätten sänkte i dag straffet för den så kallade Alexandramannen, som tidigare dömts i tingsrätten för sexuella övergrepp mot 58 flickor, varav några från Sundsvall.

Malmö tingsrätt dömde i juli förra året den 31-årige, före detta sundsvallsbon, för bland annat våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig, till fängelse i 11 år och livstids utvisning till det land där han är medborgare.

En dom som sedan överklagades till hovrätten, som alltså i dag mildrade domen något till 10 års fängelse och livstids utvisning.

Anledningen till att straffet sänktes är att hovrätten tagit hänsyn till det men som utvisningen kommer att innebära för mannen, som har en långvarig och stark anknytning till Sverige.

Dessutom har hovrätten i några fall där tingsrätten ansett det bevisat att han tvingat till sig sex gjort en annan bedömning och friat eller mildrat brottsrubriceringen.

Hovrätten anser precis som tingsrätten att det är bevisat att det är 31-åringen som tog kontakt med ett stort antal unga flickor under täcknamnet Alexandra och som på så sätt lockat dem att träffa honom och ha sex med honom, i några fall har han använt våld för att tvinga till sig sexuellt umgänge.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".