200 tomter längs Höga kusten ska locka fler att flytta till Kramfors kommun. Foto: Lars Guvå

200 exklusiva tomter längs Höga kusten ska locka inflyttare

Höga Kusten är på väg att bli en guldkust för den som sälja och köpa tomtmark.

Kramfors kommun gör nu en jättesatsning på att inventera möjliga tomter som ska kunna exploateras – och en försiktigt beräkning säger redan nu att 200 tomter ska kunna bjudas ut till hugade spekulanter.

Det är Leif Jonsson vid Kramfors kommun som fått uppdraget att fingranska kartor och topografi i jakt på smultronställen i världsarvet Höga Kusten.

Kommunen har bestämt sig för att göra nästan allt som står i deras makt för att få nya Kramforsbor. På 40 år har Kramfors tappat 10 000 invånare – och ligger nu på knappt 20 000 invånare – och trenden är fortsatt vikande om inget radikalt görs.

Exploatera tomter
Med smarta drag ska tomtköpare, eller husbyggarföretag, själva exploatera kusttomterna som alla 200 ligger havsnära och/eller med utsikt över de höga bergen och glittrande havet.

Att Kramfors är vackert, det ska spridas för världen, och att de minst 200 tomterna kommer att gå åt är Leif Jonsson övertygad om.

– Höga Kusten har lika stort attraktionsvärde som Stockholms skärgård, västkusten och Åre. En del av lockbetet är låga markpriser, säger han.

Detaljerade kartor
Det Leif Jonsson gör är att med detaljerade kartor av hela Höga Kusten i Kramfors kommun granska var det är möjligt att bygga med hänsyn till strandskydd, landskapsskydd och allemansrätt.

Men han letar också efter mark som har varit exploaterad tidigare, kanske till och med som industrimark nära vatten eftersom det där kan vara möjligt att bygga riktigt nära havet enligt gamla bestämmelser.

– Men det är inte bara vatten som lockar. Även höga utsiktsplatser kan bebyggas, säger Leif Jonsson.

Kontakta markägarna
Planerandet är i sin linda och Kramfors kommun räknar inte med några större kostnader för skattebetalarna.

– Kommunen tar nu fram var det är möjligt att bygga. Nästa steg är att ta kontakt med alla markägarna och förmå dem att sälja efter att de själva har byggt anslutningsvägar, dragit vatten och el. Det kommunen bjuder på är själva planutredningen, säger Leif Jonsson.

Leif Jonssons förhoppning är att fritidshusen, som säkert de flesta är anpassade till permanentboende, blir i mindre klungor. På så sätt behålls det unika landskapet någorlunda intakt. Han ser också att den äldre svensken fått nya vanor som passar in i konceptet.

– 40-talisterna säljer sina villor och vill bo bekvämt, modernt och vackert när man är i Sverige. Det blir faktiskt vanligare att man de mörkaste vintermånaderna bor i till exempel Spanien eller Cypern.

Resten av året kan Höga Kusten passa in – särskilt om Botniabanan när den är klar eventuellt får en hållplats vid Höga Kusten-bron.

Lotte Nord
lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista