Tre av fyra deltidsarbetslösa är kvinnor

Tre av fyra deltidsarbetslösa i Västernorrland är tre av fyra kvinnor och många av dem arbetar inom vård och omsorg.

Det har länge varit så, för kvinnor inom vård och omsorg, att deltidsanställningar varit normen och heltidsanställningar undantaget. Många kvinnor har velat ha en heltid men inte fått det.

Sonja Eriksson är undersköterska på vårdhemmet Tunastrand i Sundsvall och hon har på senare tid fått gå upp från deltid till heltid.

- Jag har alltid velat ha heltid sedan jag börja här 1990 och nu har jag fått chansen att gå upp till heltid. Så då har jag gjort det, säger Sonja Erkisson.

Anne-Marie Nordell är även hon undersköterska på samma vårdehem och hon vet hur det är att vara deltidsarbetslös.

- När jag gick som vikarie stämplade jag upp till resten. Sedan fick jag en 75 procents tjänst men då slutade jag att stämpla, säger Anne-Marie Nordell.

Att både Anne-Marie Nordell och Sonja Erkisson har fått gå upp i tjänst är ingen slump utan under senare år har flera röster höjts för att ge kvinnor heltid. Många kvinnor som förut har nöjt sig med att bara ha en deltidstjänst kräver nu att få en heltid. Vilket Sonja Eriksson tycker är viktigt inte minst med tanke på kvinnors självständighet.

- Du blir ju beroende av andra om du inte kan klara dig på din lön. Vilket du ju knappast göra idag på en deltidslön, säger Sonja Eriksson.

Även kommunerna, där många kvinnor arbetar, har de lagt märke till att allt fler vill ha heltider. I tre av länets kommuner kan nu alla som har deltid, men vill gå upp till heltid få det. Men fortfarande är deltidsarbetslösheten ett stor problem bland kvinnor tycker Anne-Marie Nordell. Men hon tror ändå på att en förändring är på gång.

- Kvinnor ska ju vara lite vårdande och lite undfalllande, samhället har ju varit så men så är det inte längre. Den yngre generationen tänker ju inte acceptera det, säger Anne-Marie Nordell.

Text: Rebecka Ekvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista