Rekordstort intresse för att starta fristående skolor

Antalet ansökningar för att få starta friskolor är rekorstort i år.

Och även i länet är intresset stort.

Grafik:

Årets ansökningsomgång är den största någonsin sett till antalet ansökningar om att få starta fristående skola. 563 ansökningar har kommit in till Skolverket i år, vilket är knappt 200 fler jämfört med förra året. Ansökningarna till Stockholms län dominerar och många av dem vill starta en fristående skola där det i dag finns en fungerande kommunal skola.

Torbjörn Öhlund är skolchef i Örnsköldsvik och han ser med viss skepsis på den stora ”friskoleboomen”.

– Det är helt okej med friskolor om det är så att de tillför något nytt och är ett komplement till vårt utbud. Men ska vi bara dela på samma antal elever där vi redan har byggt upp en beredskap och en organisation, så blir det bara en ekonomisk belastning, säger han.

Många nya sökanden, ofta enskilda personer, finns med i årets ansökningar. Flera av dessa ansöker om att få godkännande och rätt till bidrag för att starta en fristående skola genom att ”ta över” en verksam kommunal skola.

Anmärkningsvärt många av de nya sökandena vill också starta flera skolor samtidigt på olika orter. I ett fall har en ny sökande ansökt om att få rätt att starta 50 nya skolor över landet.

Ett företag som redan har skolor på flera platser runt om i landet är Baggium AB. Till hösten startar företaget ytterligare nio skolor varav en i Örnsköldsvik.

Örnsköldsviks praktiska gymnasium heter skolan och Åsa Fahlgren är rektor.

– Jag tycker att en viss konkurrens kan vara av godo, det är inget som säger att kommunen alltid har det bästa, säger hon.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista