Skolkamp i Resele

I Sollefteå fortsätter debatten om vilka skolor som ska läggas ner. I går kväll möttes byborna i Resele för att lägga upp strategier för kampen att bevara sin skola, en av flera skolor som utreds för nedläggning.

Kampen för skolorna i Sollefteå kommun går vidare.

Just nu utreds flera skolor i kommunen för nedläggning och i dom västra kommundelarna är man oroliga för att flera skolor riskerar att försvinna.

Orsaken är att elevantalet minskar och kommunen vill spara pengar genom att minska på lokalkostnaderna inom skolan.

I Resele samlades bybor och föräldar till möte på måndagskvällen. Resele skola har idag 45 elever mellan förskoleklass och årskurs sex. Om sju år beräknas skolan ha 39 elever.

– Men Resele har samtidigt en av kommunens finaste och fräschaste skolor och den är byggd som miljöskola, påpekar föräldrarna. Skolan behöver finnas kvar för att inte de minsta barnen ska behöva åka skolskjuts i flera mil. Det är ungefär 3 mil till Sollefteå och nästan lika långt till Näsåker.

Den 10 maj kommer Barn- och skolnämnden att ha samtliga utredningar på sitt bord och sedan väntar beslut. Totalt behöver nämnden spara över 20 miljoner kronor.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista