Krav på återbäring av vattenkraftsel

Centerpartiet kan nu tänka sig att vattenkraftskommunerna får återbäring på den energi som produceras - något som skulle gynna främst Sollefteå, men även Sundsvall, Ånge, Timrå och Örnsköldsvik

De allra största vattenkraftskommunerna är Sollefteå, Ragunda och Jokkmokk,  kommuner som är mycket aktiva i Föreningen Sveriges vattenkraftskommuner, FSV och  kanske är centerpartiets utspel ett genombrott för de totalt 43 kommunerna som är med i föreningen. De tycker de har rätt till naturresursåterbäring efter alla år av förstörd miljö på hemmaplan - och uppbyggnad av det moderna Sverige med hjälp av vattenkraftselen på bortaplan i kommuner långt söderut.

Föreningen tycker, efter norsk modell, där återbäring fungerat i åratal, att ETT öre på producerad kilowatttimme är rimligt - det skulle ge kommunerna välkomna 640 till 680 miljoner kronor årligen, pengar som behövs till skolor och äldreomsorg.

Men varför ska just vattenkraftskommunerna ha del av hela landets gemensamma resurser, då skulle ju till exempel kärnkraftskommunerna med Ringhals, Oskarshamn och Forsmark som faktiskt producerar MER energi än vattenkraften - ja, då skulle ju DE på samma sätt kräva SIN rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista