Allt fler studenter har psykiska problem

Studenthälsan vid Mittuniversitetet har under årets första kvartal sett en kraftig ökning av studenter som söker hjälp.
Många av studenterna söker för psykiska problem.

Fler söker hjälp av Studenthälsan

Alla landets högskolor och universitet har en Studenthälsa - och eftersom Mittuniversitetet har fyra campus finns fyra.

Under det första kvartalet 2007 var det 50 procent fler studenter som sökte hjälp - av dessa 78 procent för psykiskt ohälsa. Första kvartalet 2006 fick Studenthälsan 144 besök. Första kvartalet 2007 har det ökat till 223 besök.

Och trots att Mittuniversitetet satsar på Studenthälsan, budgeten har sedan 2004 nästan fördubblats till 1,8 miljoner kronor finns ett mörkertal. Därför tycker kurator Gerd Noreen-Persson att det är postivt att ökningen har kommit.

- Det är en större öppenhet att vilja och våga prata om psykiska svårigheter idag. Det är därför inte självklart att problemen verkligen har ökat inom universitetet eller samhället.

Men Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, med dess ordförande Elin Rosenberg gillar inte att det är så olika synsätt på studenthälsorna i landet och vad de egentligen ska jobba med.

- Det finns inga samlande regler som säger vad som ska erbjudas.

För Mittuniversitetet innebär det att det finns sjuksköterska, kurator och präst vid alla fyra orter - men inte läkare, organisationskonsult och psykolog. Och trots att Studenthälsan i Västernorrland och Jämtland vill jobba förebyggande - är öppettiderna bara några timmar i veckan.

Helena Andersson är samordnare för de fyra Studenthälsorna och började 2006 att jobba med statistikinsamling.

- Vi har precis börjat, det är inte fullständigt än - men vi vet något om vad problemen uppstår ur.

För i och med studentlivet sätts allt på sin spets - många har aldrig bott på egen hand tidigare utan föräldrar och ska nu ha total koll på sin ekonomi, tvätta, handla och laga mat. Dessutom ofta på en helt ny ort - och därför saknar man kontaktnät. Pressen att lyckas med sina studier upplevs som stor och kanske funderingar om man valt rätt utbildning. En utbildning som dessutom kostar stora summor - en livslång skuld kan grundläggas i och med de högre studierna. Och att vara student är sällan något för de som uppskattar stort ekonomiskt svängrum.

- Det är lätt att förstå att det blir för mycket, säger kuratorn Gerd Noreen-Persson.

Helena Andersson hoppas mycket på Mittuniversitetets satsning på Studenthälsan.

- När studenterna mår bra - vinner de personligen förstås. Men också Mittuniversitetet som får studenter som presterar och som blir klara med utbildningen snabbt. Alla blir vinnare.

Lotte Nord, 060-190334

lotte.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista