Ambulansen i Docksta kanske räddas

I Höga Kusten har det varit stor oro för att väntetiderna ska bli för långa om ambulansen i Docksta försvinner.

Nu kan ett vårdsamarbete rädda kvar ambulanssjukvården.

Bakgrunden är den nya arbetstidslagen som kräver nya scheman och totalt skulle ambulanssjukvården i länet behöva 10,4 miljoner i extrapengar för att klara situationen.

Den utredning som nu arbetar måste komma med ett förslag som inte kostar mer pengar.

I Höga Kusten har det varit stor oro för att väntetiderna ska bli för långa om ambulansen i Docksta försvinner helt, och man får lita till ambulanstransporter från Kramfors eller Örnsköldsvik.

Sedan årsskiftet finns ingen nattambulans i området och det är mycket dåligt tycker man.

Vid ett stormöte i går kväll i Ullånger framförde HögaKusten-borna sina farhågor till landstingspolitikerna om även dagambulansen försvinner.

– Det är långa avstånd mot kusten, och krokiga och besvärliga vägar. Befolkningen är gammal och på somrarna ökar befolkningen mycket när turister och sommarboende kommer till Höga Kusten.

– Patienter med tex stroke kan få allvarligare skador ju längre tid det tar att komma till sjukhuset för vård, och det betyder ökade kostnader för både landstinget och kommunen, påpekade man också på mötet.

Landstingspolitikerna kunde inte ge besked, varken positivt eller negativt, men berättade att det pågår samtal mellan ambulanssjukvården, primärvården och Kramfors kommun och att det är samverkan mellan dom tre parterna som skulle kunna lösa problemet.

I till exempel Ramsele finns redan ett samarbete där ambulanssjukvårdarna också sköter arbetsuppgifter för kommunens sjuksköterskor mellan utryckningarna.

– Det har fungerat väldigt bra, säger landstingsrådet Ewa Söderberg som menar att det kan vara ett fungerande koncept även i Höga Kusten.