Silo med bränsle brinner i Härnösand

Vid ettiden ska räddningstjänsten börja med tömningen av den silo med träpulver som brinner vid pelletsfabriken Bio Norr i hamnområdet i Härnösand.

I samband med det finns det en viss explosionsrisk så räddningtjänsten kommer att vidta flera säkerhetsåtgärder, det berättar Magnus Åkerlind brandingenjör

Det brinner under torsdagsmorgonen i en bränslesilo i Härnösands hamnområde.

Det är en glödbrand i ett träpulver, som används som bränsle vid pelletstillverkningen i Bio Norrs anläggning.

Vid 03.22 under natten mot torsdag larmades räddningstjänsten.

- Det rykte kraftigt när vi kom dit för det hade brunnit i en filteranläggning, men det är inget hot från den längre. Nu är det en glödbrand i bränsledelen och den är svåråtkomlig och svårsläckt, säger Hans Lindahl, räddningstjänstens insatsledare.

Under kontroll

Räddningstjänsten har branden under kontroll, enligt Hans Lindahl. Inne i cisternen finns ett sprinklersystem som har dämpat brandgaserna. Senare under torsdagen ska man tömma ut träpulvret och släcka glöden allt eftersom.

- När man tillför syre då, så finns det en exposionsrisk, men ovanpå cisternen finns det sprängluckor med kättingar så bara explosionen inte blir allt för kraftig så kommer de att reglera trycket inne i silon, säger Hans Lindahl.

Inga likheter med silobranden 2004

För tre år sedan drabbades Härnösands hamn av en långdragen och svår silobrand. Då brann det i två betongsilor med stora mängder pellets och släckningsarbetet som pågick i sex dygn var riskfyllt.

- Det här går inte att jämföra, det är mycket mindre och vi vet hur vi ska ta ut det. Det vi ska göra nu är att ta det lugnt och avvakta och släcka det här eftersom. Det här är också mycket mindre, så det finns inga likheter, säger Hans Lindahl.

Finns flera tänkbara orsaker

Orsaken till branden är ännu inte känd. Enligt Hans Lindahl kan troliga förklaringar vara antingen antändning via den skruv som matar träpulvret till en brännare, eller så har det blivit en självantändning i pulvret inne i behållaren.

- Den här glöden har troligen varit där inne i flera dagar innan den givit sig till känna, säger Hans Lindahl.

Karin Lycke

karin.lycke@sr.se