Skarp kritik mot rektorn på Stöde Skola

Lärarnas riksförbund riktar skarp kritik mot rektorn på Stöde Skola.

Rektorn anklagas bland annat för att inte gett tillräckligt stöd till en lärare som utsattes för hot från en av eleverna på skolan.

- Vi vill ha en skolledning som fungerar i Stöde, säger Jan Eriksson, kommunombudsman Lärarnas Riksförbund i Sundsvall.

Rektorn på Stöde skola har inte gett tillräckligt stöd till en lärare som hotats av en elev, läraren fick själv polisanmäla händelsen; Rektorn följer inte samverkansavtalet och lärarna känner sig inte delaktiga i beslut om skolans verksamhet; Rektorn är otydlig; Rektorn överbelastar folk med arbete.

Det är bara några av punkterna i den kritik som framförs mot Charlotte Kramer, rektor på Stöde skola sen våren 2006.

Lärare mår dåligt

Enligt Jan Eriksson är arbetsmiljön på Stöde skola något av det sämsta han upplevt under sina 30 år på som fackligt aktiv.

- Våra medlemmar har mått utomordentligt illa. Många har gått gråtande från sitt arbete, eftersom man inte upplevt att ledningen tagit problemen på allvar, säger han.

Skolan ska spara

Facket kräver nu att arbetsmiljön på skolan förbättras och att rektorn redovisar hur det ska gå till. LR har också begärt, och haft, en MBL-förhandling med kommunen om personalsituationen på skolan, till hösten försvinner fem tjänster och det vore förödande för undervisningen av eleverna på skolan, enligt facket. MBL-förhandlingen resulterade i att skolan kan begära och få extraresurser under hösten för att klar av personalnedskärningen.

Facket har också begärt en tvisteförhandling med om bland annat brott mot arbetsmiljlagen, som LR anser att skollednigen gjort sig skyldig till.

Rektorn tar till sig kritiken

Rektor Charlotte Kramer säger att hon tar mycket allvarligt på kritiken och att hon tillsammans med resten av skolledningen ska sätta ihop en handlingsplan för hur man ska gå vidare för att komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen.

- Det viktiga är att alla kommer till tals och att det blir en handlingsplan som alla är nöjda med, säger hon.

Lärarnas Riksförbund organiserar cirka hälften av lärarna på Stödeskolan.

Mikael Andersson

mikael.b.andersson@sr.se