Det lönar sig att gå i sommarskola i Kramfors

Snart stundar sommarlov – men inte för alla.

Alla länets sju kommuner kommer för första gången att satsa på sommarskolor, men med mycket olika inriktning.

I Kramfors får elever som saknar behörighet betalt, 3 000 kronor för fyra veckors skolgång i juni. I Ånge satsar man istället på de yngre barnen i årskurserna två, tre och fyra.

  

Sommarskola låter som en mardröm för en del – medan andra ser det som en underbar chans att skaffa sig tillräcklig behörighet för att komma in på gymnasiet.

Kramfors är den kommun som satsar på ett verkligen försöka få eleverna att känna lust att lära i och med det extra lockbetet – pengar.

– Vi ger 3 000 kronor till varje elev som går de fyra veckorna. I år tror vi det blir cirka 15 elever som gått ut årskurs nio som kan gå i sommarskolan, säger Maud Melin, skolkamrer på barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen i Kramfors.

I Ånge är det de mindre barnen som får chansen att gå sommarskola.

– För första gången ska vi testa sommarskola. Det blir på Björkbackaskolan där det finns ett intresse från föräldrarna, säger rektor Kjell-Åke Skog.

Ångeeleverna är unga, mellan åtta och tio år gamla.

– Vi tror det är rätt att satsa långsiktigt på de yngsta, säger verksamhetsplaneraren Kent Åström.

Samtidigt är det runt tio procent av grundskoleeleverna som går ut årskurs nio utan behörighet till gymnasiet.

Lämnar Ånge de eleverna i sticket genom att inte ge dem chans till sommarskola?

– Det är din tolkning, säger Kent Åström.

Finns det ekonomiska skäl till att Ånge väljer att hellre satsa på de yngre barnen?

– Det kostar naturligtvis pengar – och det är en fråga om äldre elever är motiverade att studera på sommaren, säger Åström.

Men det Ånge kommun inte känner till är möjligheten att söka extra pengar från myndigheten för skolutveckling. Det vet däremot andra kommuner. Örnsköldsvik, Härnösand, Sundsvall, Timrå och Kramfors har redan fått pengar. Sollefteå har en ansökan inne och väntar på besked.

– Möjligheterna att få pengar till sommarskolor är mycket god. Man kan verkligen ställa sig frågan varför en del kommuner inte sökt pengar, säger undervisningsrådet Ia Envall på myndigheten för skolutveckling.

Lotte Nord
lotte.nord@sr.se

Vilken är din tolkning. Mejla in dina kommentarer till Lotte Nord och låt din åsikt synas på webben.