Dans, dans, dans i Örnsköldsvik

Dans SM pågår i Örnsköldsvik och över 500 dansare från hela landet kommer i dagarna två svänga sina lurviga i bugg och rock and roll danser.

Dans SM är en av Sveriges största danstävlingar och från Västernorrland ställer sammanlagt 45 personer upp i tävlingen. Det är även första gången som tävlingen anordnas i Örnsköldsvik. Något som Jessica Andersson som tävlar för dansklubben Altira i Sundsvall uppskattar.

- Det var länge sedan det var så här nära annars brukar man få bra många mil för att få vara med på SM, säger Jessica Andersson.

Under dans SM ska svenska mästarna i bugg, dubbelbugg, lindyhop, rock and roll och boogie woogie utses och både tidigare världsmästare och svenska mästare kommer att ställa upp. Jessica Andersson som för första gången ställer upp i vuxenklassen i bugg känner en viss nervositet inför tävlingen.

- Man kommer nog att få kämpa mycket mer nu när det är vuxen eftersom det finns så många elitdansare där, säger Jessica Andersson.

Hennes partner Anton Nordlander ställer också han, för första gången upp i vuxenklasserna i SM. Men han är inte så nervös inför att möta de tidigare världsmästarna, utan han har andra önskningar inför tävlingen.

- Det roligaste skulle vara om man slog eliten här på Altira i princip, säger Anton Nordlander.

På lördag kväll ska alla tävlingar vara avgjorda och då kommer nya svenska mästare i bugg och rock and roll danser att koras i Örnsköldsvik.

Reporter Rebecka Ekwall
rebecka.ekwall@sr.se