Solänget och Dannero går en oviss framtid till mötes.

Förändringar för travet i länet

Svensk travsport står inför stora förändringar.
Det kan innebära färre tävlingar på både Dannero och Solänget samtidigt som stora satsningar görs på Bergsåkers travbana.
Dannero har just invigt sin nya anläggning som kostat knappt 50 miljoner.

Idag presenteras den utredning som ligger till grund för den framtida travsporten. Rykten har velat göra gällande att småbanor som Solänget och Dannero tvingas skära ned antalet travdagar. Däremot kommer satsningar att göras på Bergsåker.

– Lite har ju sipprat ut och det låter hoppfullt, säger Johan Sundberg, vd för Bergsåkerstravet.

Orsaken till utredningen om travsportens framtid är att aktiva får en alltför liten del av de pengar som spelet bidrar med. Målet har varit att ”alla ska leva” och därför är det inte aktuellt med att några banor ska läggas ned.

Ett förslag som lär finnas med i utredningen är att de tre största banorna, Solvalla, Jägersro och Åby, får släppa till en del pengar som istället ska föras över till Bergsåker. Tankar lär också finnas på att flera småbanor får ett minskat antal tävlingstillfällen. Från dagens 20 dagar till 12 varje år.

– Jag har också hört det där och det låter lite oroväckande. Speciellt som vi skapat en helt ny arena för 48 miljoner, säger B-O Månsson, travchef på Dannero.

Månsson hälsar dock en förstärkning på Bergsåker välkommen.

– Blir det bättre i Sundsvall så gynnas vi också tack vare närheten, säger Månsson.

Ungefär samma tongångar hörs från Solänget där Ivan Hellström basar:

– Den stora frågan för oss är ändå hur pengarna kommer att fördelas i framtiden. Sedan tror jag också att vi tyvärr får räkna med att det blir färre tävlingsdagar för oss småbanor, säger Hellström.

I eftermiddag läggs utredningen fram för banornas representanter som samlas i Stockholm. Beslut väntas redan i nästa vecka och den nya modellen ska sedan sjösättas redan vid kommande årsskifte.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".