Nu ska järnåldersgravarna i Vangsta putsas upp

I Härnösand pågår just nu utgrävningarna av det förstörda järnåldersgravfältet i Vangsta. Det var 2003 som flera av gravarna förstördes när man av misstag började markbereda i området.

Nu ska området undersökas och återställas så gott det går.

– En del saker är helt förstörda, men gravarna ska vi restaurera och kanske till och med blir tydligare än tidigare, säger arkeolog Ola George.

Elever hjälper till
Till sin hjälp har arkeologerna från Länsmuseet tagit högstadieelever från Gerestaskolan. Dom gräver och söker i ytorna mellan gravarna, efter lämningar av dom bosättningar som man tror bör ligga i området.

Maria Nordlund handleder eleverna.

– De ska få en lite inblick i sin lokalhistoria. Det här är ett unikt tillfälle, det är inte ofta man har tillfälle att erbjuda sådana här skoldagar, säger hon.

Flera generationer
Enligt arkeolog Ola George har det funnits minst en gård och det har bott människor i flera generationer på den här platsen.

Gravfältet i Vangsta är troligen från perioden 400-1050 e. Kr (yngre järnåldern) och vårens och sommarens utgrävningar kommer att ge närmare besked.

Lära sig mer av fynden
Några av gravarna undersöktes första gången för precis 100 år sedan, men nya metoder ger forskarna möjlighet att lära sig mer av fynden.

Gravarna är troligen så kallade brandgravar där man bränt benen och även tillhörigheter och gåvor till den döda.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".