Allt fler grävlingar trafikdödas

Den svenska grävlingsstammen ökar stadigt år för år, och det märks inte minst på antalet överkörda djur som kantar vägarna i länet.
Ofta ligger grävlingarna kvar veckovis, utan att någon tar bort dom.
Men när det gäller småvilt som grävling, så har vare sig polis, Vägverket eller någon annan myndighet ansvar för att ta bort det överkörda djuret.

Olle Nordlander, skyddsjägare i Sundsvall, tycker att det ansvaret ligger på bilisterna själva.

– Många tar ju illa vid sig när dom ser ett dött djur som ligger vid vägen, och dom drar ju även till sig andra djur som kommer och äter av djurkadavret, säger han.

Olle Nordlander rekommenderar att man använder handskar när man flyttar på djuret. Om djuret fortfarande lever, och bilföraren inte har möjlighet att avliva djuret själv, så tycker Olle Nordlander att man ska ringa polisen.

En bilförare som kör på grävling eller annat småvilt har ingen anmälningskyldighet. Om det däremot handlar om älg, rådjur eller annat klövvilt måste olyckan anmälas.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".