Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Röda Ulven köper strömming från Finland

Fisk från Finland räddar produktionen av surströmming hos Röda Ulvens salteri utanför Örnsköldsvik.

Efter två år med usla strömmingsfångster har Röda Ulvens salteri utanför Örnsköldsvik vänt sig till Finland för att hitta råvara. Omkring 60 ton strömming har köpts från grannlandets fiskare.

Branschen har tidigare anklagat finländarna för att vara rovfiskare som dammsuger havet på råvara till fiskmjölsfabriker. -Det var felaktigt. Jag har fått lära mig annat nu, säger salteriets produktionschef Thomas Hägglund. -Av det som deras storskaliga fiskare tar upp går hälften till konsumenterna. Det är bara den minsta fisken som blir fiskmjöl. Kustfiskets fångster går bara till konsumenterna.

Salteriet räknar med att lägga in 250 ton surströmming i år, vilket motsvarar normal nivå.

Naturliga variationer

I fjol blev det bara 90 ton, och övriga salterier låg på motsvarande nivåer.

Intresseföreningen för Norrlands salterier, där Hägglund sitter i styrelsen, varnade för katastrof.

Men i vår har fångsten av strömming längs Norrlandskusten varit betydligt större. -Vi har inte full mängd inne ännu, men det är ju tre veckor kvar att fånga den vårlekande strömmingen. Vi vill ju ha fisk med rom och mjölke, säger Hägglund.

Naturliga variationer kan förklara den stora skillnaden mot de två senaste årens fångster. -Det kan svänga väldigt kraftigt, säger Teija Aho vid Fiskeriverkets kustlaboratorium i Öregrund. -Det tycks ha varit en bra årskull förra året. Det är mycket ungfisk i havet, enligt signaler vi får från trålfiskarna. Det är positivt för framtiden.

Trots den usla fjolårssäsongen fick surströmmingsälskarna i de allra flesta fall tag på Norrlandsdelikatessen under hösten.

Inläggning mot receptet

Värre kan det bli för dem som är vana att starta surströmmingssäsongen under försommaren, och går till affären för att köpa en vällagrad fjolårsburk. -Då kan det nog märkas att det är brist, säger Thomas Hägglund.

Surströmming ska tillverkas av lekströmming som fångas sent på våren, heter det i grundreceptet. Men eftersom fångsterna varit usla några år har salteriet utanför Örnsköldsvik provat ett helt nytt grepp. -Vi har lagt in höstlekande strömming för att kunna täcka leveranser under våren. Det ska vi fortsätta med i höst också, säger Hägglund.

Per Vallgårda/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".