Ärlig kvinna misstänkt för bedrägeri

En kvinna i Sundsvall kom på att hon fått underhållsstöd fast hon inte skulle ha det. Hon bad försäkringskassan skicka en räkning, som hon betalade. Men sedan polisanmälde försäkringskassan henne för bedrägeri.

– Jag gjorde det för att vara ärlig. För det har jag nu fått sitta i polisförhör och fått veta att jag är misstänkt för bedrägeri, säger kvinnan som är både arg och ledsen över det inträffade.

Tomas Sterner vid försäkringskassan i Västernorrland har tagit beslut om polisanmälan i ärendet, skriver Sundsvalls Tidning.

– Vi har fått riktlinjer för hur det här ska gå till och har en skyldighet att anmäla misstänkta brott omgående. Sedan är det upp till polis och åklagare att avgöra ärendet.

Riktlinjerna har utarbetats av Rikspolisstyrelsen, riksåklagaren och försäkringskassan. Bestämmelserna har funnits länge men försäkringskassan har inte använt sig av möjligheten.

Fram till maj har försäkringskassan i Västernorrland polisanmält 28 ärenden. Under fjolåret gjordes 37 polisanmälningar. De flesta fallen rör bostadsbidrag.

– Rent principiellt, om man förskingrat eller lurat till sig pengar, så är ett brott fullbordat i och med att man fått pengarna. Om man betalar tillbaka spelar ingen roll, brottet måste utredas, säger chefsåklagare Christer Krantz vid åklagarmyndigheten i Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".