Dagbarnvårdare kan få rejäl slant

Det kan bli en ordentlig slant i ersättning till de dagbarnvårdare i Härnösand som fått för lite lön från kommunen.

Som vi tidigare berättat så har dagmammorna jobbat fyra timmar för mycket per vecka, utan att ha fått någon lön för det. Nu ska facket och kommunen komma överens om ersättningen, och det kan handla om mer än 100 000 kronor per person.

På måndag träffas kommunalfacket och tjänstemän från skolförvaltnignen för att försöka reda ut hur många dagbarnvårdare det handlar om och hur mycket var och en har gått miste om.

Det man vet är att sedan ungefär 2001 har dagmammorna följt ett gammalt avtal och jobbat 44 timmar per vecka, men bara fått lön för 40 timmar. För en heltidsarbetande dagbarnvårdare skulle det betyda att hon jobbat cirka 200 timmar per år för mycket i cirka 5 års tid och då handlar det om tusen timmars förlorad lön per person. För en dagmamma som tjänar 18 500 kronor i månaden skulle det betyda att hon bör få cirka 112 000 kronor i ersättning av kommunen. Ett  rejält tillskott på juni- eller julilönen om det skulle gå så fort. Men Leif Holmberg som är ordförande för kommunalfacket i Härnösand betonar att man inte förhandlat detta än och att summorna bara är spekulationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".