"Brattåsmordet kommer att lösas"

Idag den 31:a maj har det gått två år sedan det brutala dubbelmordet i Brattås, en mil från centrala Härnösand, då Tor Öberg, 70 år, och hans särbo Gerd Wiklund, 68, slogs ihjäl på Tors gård i Brattås.

Mördaren eller mördarna är fortfarande på fri fot, men Börje Öhman hos kriminalpolisen tror fortfarande att det avgörande tipset kan komma in.

– Troligen finns det någon ytterligare person som vet vem mördaren är, och med tiden kan lojaliteter minska och förhållanden förändras, så att den personen träder fram och berättar för polisen, säger han.

Polisen tror att mördaren bor i Härnösandstrakten. För det talar bl a det faktum att någon försökte ta ut pengar på offrens bankomatkort natten efter mordet. Polisen har säkrat delar av fingeravtryck på bankomatkortet, men det är för dåligt för identifiering. Möjligen kan det ändå användas för att jämföra när man har en misstänkt gärningsman.

Polisen tror sig också ha tillgång till mördarens DNA som hittades på mordplatsen. Man har redan jämfört det mot flera prov som grannar och anhöriga och andra frivilliga har lämnat, och även brottslingar från området. Totalt har man ca 200 jämförelseprov.

DNA:t finns nu även, sedan en lagändring vid förra årsskiftet, i en spårbas på statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, där det jämförs med automatik mot nya prov från brottslingar som åker fast. Men än har DNA:t inte kunnat matchas.

Enligt Börje Öhman finns det ingen laglig möjlighet att göra någon allmän DNA-testning på Härnösandsborna, av den typ som gjordes när man letade efter Hagamannen i Umeå. Det skulle röra sig om för stora volymer, och det går inte att motivera, säger Börje Öhman.

Han säger att han fortfarande är helt övertygad om att mördaren eller mördarna kommer att åka fast.

--Det finns fortfarande tips som inte har utretts färdigt, och det kommer in tips fortfarande, även om det inte är många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".