Sprickor i trähus i Sundsvall

De nybyggda trähusen i inre hamnen i Sundsvall har satt sig, vilket innebär att det uppstått sprickor i väggar och trägolv.
Familjen Sjölén flyttade in i ett av husen för två år sen, till en splitterny lägenhet. Bara några månader senare började ett av trägolven spricka.

Förutom sprickorna i golvet, som alltså beror på sättningar i huset, har en dörr hamnat på snedden. Det var också problem med matos i ventilationssystemet, bland annat i klädgarderoben, och ett element var felkopplat, vilken innebär att det inte kom någon värme i ett rum under drygt ett år.

Sen familjen flyttade inte för två år sen har hantverkare kommit och gått för att rätta till bristerna. Var för för sig har problemen kanske inte varit så stora, men sammantaget så upplever familjen det som att de flyttat in i en lägenhet som inte var riktigt klar.

- Vi fick bo så lång tid upp i detta, det kändes som att man aldrig fick göra klart med möblemang och så, säger Maria Sjölén.

Enligt Mitthem så är det helt normalt att nybyggda hus sätter sig, och att det kan uppstå sprickor i väggar och golv. Mitthem har rättat till de flesta brister, och gjorde i veckan en besiktning av husen, det berättar Eric Liljeström, marknadschef på Mitthem.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se