Fritt fram för privatimport för sprit

Det svenska förbudet mot privatimport strider mot EG-rätten, det konstaterar EU:s domstol i dag. Förbudet strider mot den fria rörligheten av varor inom EU, enligt domstolen.

– Det känns som en upprättelse, säger Jimmie Tjernström, ägare till Sundsvallsföretaget Locadi, som tidigare importerade alkohol till privatpersoner.

Beslutet innebär sannolikt att den internetsprit som beställts genom Locadi, och som beslagtagits av tullen, ska lämnas tillbaka till sina ägare.

Företaget gick i konkurs i vintras med stora skulder till olika transportföretag.

– Det vi har gjort under de här tre åren är riktigt. Locadi har gått i konkurs, men vi som grundare  kommer att köra igång den här plattformen igen och öppna upp i ny regi. Svenskar ska inte behöva gå på Systembolaget. Det ska finnas valfrihet. Du ska kunna handla ditt vin från en vingård i Frankrike, säger Jimmie Tjernström, som under tisdagen handlade skumpa på Systembolaget i Sundsvall, för att fira.

Locadi har stämt staten och krävt ett skadestånd, eftersom företaget ansåg att de beslag som Tullverket gjorde av Locadis beställda alkohol, strider mot EU:s regler om fri rörlighet för varor. Nu ser det ut som att företaget får rätt.

Men privatimporterad alkohol ska enligt ett tidigare EU-beslut skattas enligt svensk alkoholskatt. Det säger Björne Sjökvist, skattedirektör på skatteverket.