Stanley Cup bucklan till Ånge

SM-guld, OS-guld och nu Stanley Cup.
Ångesonen Samuel Påhlsson har tagit steget in bland Sveriges allra största ishockeyspelare genom tiderna.
Och kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson är en stolt man idag.

Samuel Påhlssons Anaheim hemmabesegrade Ottawa med 6-2 i den femte finalmatchen. Finalserien slutar 4-1 i matcher och Anaheim vinner sin första Stanley cup-titel. För första gången huserar den anrika pokalen i Kalifornien.

Favorittippade Anaheim tog ett tidigt grepp om matchen och kunde tack vare Andy McDonald och Rob Niedermayer ta ledningen med 2-0 innan den första perioden var över. Det enda som tycktes hota Anaheims väg mot en enkel seger var Ottawas lagkapten, Daniel Alfredsson. I den andra perioden gjorde han reduceringsmålen till 1-2 och 2-3 men vad hjälpte det en kväll som denna.

Moen hjälte

Francois Beauchemin kunde i numerärt överläge skjuta ett synnerligen viktigt 4-2-mål för sitt Anaheim innan den andra perioden blåstes av. Ett hårt kämpande Ottawa såg ut som ett slaget lag, det var helt enkelt inte deras kväll. Travis Moen kunde göra 5-2 till Anaheim drygt fyra minuter in i den tredje perioden efter pass från Samuel Påhlsson och matchen såg avgjord ut.

Antoine Vermette fick ett gratisläge tre minuter senare då han i numerärt underläge fick chansen på straff. Jean-Sebastian Giguere i Anaheims mål blev dock för svår och Anaheim kunde hålla ut inför en smått fanatisk hemmapublik. Corey Perry fastställde slutresultatet till 6-2 med tre minuter kvar av slutperioden bakom en ovanligt darrig Ray Emery i Ottawas mål. Kanadensaren släppte in 6 av de 18 skott Anaheim avlossade.

Niedermayer bäst

Scott Niedermayer, Anaheims kapten, fick efter matchen pris som slutspelets viktigaste spelare. Jublet i Anaheim visste några sekunder senare inga gränser när Scott Niedermayer för fjärde gången i sin karriär fick lyfta pokalen. -Det här är något jag aldrig kommer glömma. Det blir inte bättre än såhär, sade Niedermayer till NHL:s officiella hemsida.

Extra högt var också jublet för Teemu Selänne som vann sin första Stanley cup. -En otrolig känsla. Jag har väntat så länge och det fanns stunder då jag aldrig trodde att jag skulle få uppleva detta, sade Selänne.

På frågan om segern avslutar Selännes långa karriär svarade finländaren kort: -Jag vet inte.

Samuel Påhlsson blev utsedd till en av matchens bästa spelare och har i det tysta gjort ett stort jobb för laget. Han är bland annat nominerad till priset för ligans bäste defensive forward.

(TT)