Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Subventioner i Botnia Link friade i Länsrätten

Publicerat torsdag 31 oktober 2002 kl 12.48
Härnösands kommuns beslut att efterskänka hamnavgifter för drygt 3,4 miljoner kronor till rederiet Botnia Link strider inte mot kommunallagen. Det visar en dom i länsrätten i dag.
Det var i mars i år kommunstyrelsen i Härnösand beslutade att rederiet Botnia Link inte skulle behöva betala skulder till kommunen på 3,4 miljoner kronor. Det i dag konkursmässiga rederiet Botnia Link, stod även då i mars på randen till konkurs, och kommunen gick in och subventionerade för att rädda företaget. Men vänsterpartisten Christer Larsson från Älandsbro, tyckte inte att beslutet följde kommunallagen, och överklagade kommunens beslut till länsrätten. Christer Larsson hävdade då bland annat att kommunen särbehandlat Botnia Link genom att inte driva in fordringar som kommunen annars kräver från andra företag och privatpersoner som har skulder till kommunen. Men länsrätten går på kommunstyrelsens linje och anser i domen att kommunen haft synnerliga skäl att stödja rederiet Botnia Link. Kommunens motivering är att Botnia Link ingår i EU-projektet North East cargo Link och att Botnia Link är så viktigt för det omfattande EU-projektet att kommunen har synnerliga skäl att ge subventioner. Härnösands kommun har sammanlagt subventionerat och gett bidrag till rederiet Botnia Link för cirka 10 miljoner kronor. På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut om Härnösands kommun ska stödja Botnia Link med ytterligre 400 000. Länsrätten har nu granskat Härnösands kommuns bidager och Har rätt att anmäla politiska beslut till länsrätten men det är få som gör det. I år har, trots att det bara i Härnösands kommun fattades ++ beslut i fjol var det bara 36 som överklagades av någon kommunmedborgare. Det trots att politiker fattades. Enligt länsrättens lagråd Kersitn Widmark har det bara kommit in 20 beslut. I dom fall där kommunen fälls är än färre. Enligt Kerstin Widmark fälls kommunens beslut i bara ett av 10 fall.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".