Sundsvalls vatten för bra - klämkopplingar spricker

Under flera år har fastighetsägare i Sundsvall haft problem med klämkopplingar i badrum och kök, som springer läck. Problemen är känt även av tillverkarna, och en förklaring som ges är att vattnet i Sundsvall har för låg kalkhalt, det är för rent.

Problemet med klämkopplingar i mässing som spricker i onormalt stor omfattning är välkänt bland fastighetsägare och hantverkare i centrala Sundsvall.

Får några år sen fick Sundsvall Vatten en påstötning från en tillverkare, om att tillsätta mer kalk i vattnet, för att komma tillrätta med problemet.

- Man blev ju faktiskt lite förvånad när de kom och sa att vattnet inte var bra, för det här är ju ett alldeles utmärkt dricksvatten, säger Mats Bergmark, utvecklingschef på Sundsvall vatten.

Vid flera stora renoveringar, bland annat i Bosvedjan, har helt nya klämkopplingar bara hållit några år, sen har de spruckit. Resultatet blir, om inte läckan upptäcks i tid, dyra vattenskador.

Enligt armaturtillverkarna är det ett problem som är begränsat till Sundsvall, och den bilden bekräftas av Sune Hansson i Sundsvall, besiktningsman av VVS-anläggningar.

- Det här är ett lokalt problem, som vi har i Sundsvall. I grannkommunerna, Härnösand och Ånge, där förekommer det knappast, säger han.

Förklararingarna från armarturtillverkarna är många, det har handlat om rörmokare som drar åt för hårt, om ammoniak i pastan som används för att kopplingarna ska vara lättare att dra åt, och så vattnet, som innehåller för lite kalk.

Då bildas inte något skyddande oxidlager och spänningskorrosion gör att kopplingarna spricker.

Ingen har egentligen det fulla svaret, men både Mats Bergmark och Sune Hansson menar att det är armaturtillverkarna som måste lösa problemet, inte Sundsvall Vatten.

- Vatten är ett livsmedel, det ska man vara rädd om. Det här är upp till armaturtillverkarna att lösa, det ska fungera, säger Sune Hansson.

Ingen armaturtillverkare vill kommentera problemet med mässingskopplingar som spricker, men Vårgårda/Gustavsberg rekommenderar hantverkare att välja bort klämringskopplingar i mässing, vid VVS-installationer i Sundsvall.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se