Akzo Nobel utökar i Örnsköldsvik

Under den senaste 10-årsperioden har Akzo Nobel investerat närmare 800 miljoner vid fabriken i Örnsköldsvik. I dag invigdes en ny enhet som innebär att företaget kan öka produktionen med 6.000 ton per år.

Eftersom AKZO i sin tillverkning har flera farliga biprodukter har en stor del av investeringspengarna gått till miljöfrämjande åtgärder.

Akzo Nobels enhet i Örnsköldsvik tillverkar cellolusaderivat, en produkt som tillverkas och blandas i ett 100-tal olika varianter och som används till vattenbaserade färg- och byggprodukter som till exempel gips och cement.

Nästan allt företaget producerar i Örnsköldsvik går på export. Under den senaste 10-årsperioden har Akzo investerat 800 miljoner bara i Övik. Den senaste 200-miljonersinvesteringen som invigdes i dag innebär bland annat att företaget ökar sin produktion med 6.000 ton per år. 140 anställda men inga nya jobb den här gången.

– En titt in i framtiden ger inga garantier. Konkurrensen är hård inte minst från Kina, säger platschefen Carl-Axel Johansson