Dom mot Bjästarånaren står fast

Domen på två års fängelse mot den så kalla Bjästarånaren i Örnsköldsvik står fast.
Mannen som är i 40 års åldern överklagade tingsrättens dom till hovrätten, där rättegången hölls i början av maj.
Idag kom hovrättens dom, som slår fast att mannen rånat Handelsbanken i Bjästa och för det ska han ha två års fängelse.

Två års fängelse blev straffet för en 40-årig man som rånat Handelsbankens kontor i Bjästa. Hovrätten för nedre Norrland fastställde på fredagen tingsrättens dom.

Inom loppet av fem månader utsattes bankkontoret i Bjästa, två mil söder om Örnsköldsvik, för två nära nog identiska rån. I båda fallen var det en ensam gärningsman som utförde rånen under vapenhot.

Hovrätten finner liksom Örnsköldsviks tingsrätt inte bevisen tillräckligt starka för att 40-åringen skall fällas för det rån som skedde i december 2005.

Hovrätten finner dock, liksom tidigare tingsrätten, att bevisningen håller för en fällande dom för det andra rånet. När mannen greps en kort tid efter detta rån, som utfördes den 29 april i år, fann polisen 27 nya och ovikta sedlar undangömda i ett skåp i mannens bostad. Sedlar som var en del av rånbytet.

40-åringen hade dålig ekonomi bland annat beroende på spelskulder. Strax efter de båda rånen förbättrades hans ekonomi så att han kunde betala av en del av sina skulder.

Den åtalade mannen har förnekat sin inblandning i rånen och har hävdat att han hittat pengarna i en plastpåse i en snödriva. Men det har både Örnsköldsviks tingsrätt och hovrätten avfärdat som helt osannolikt.

Mannen ska betala 20 000 kronor vardera i skadestånd till de tre banktjänstemän som utsattes för vapenhot i samband med rånet. Han skall dessutom betala närmare 90 000 kronor i skadestånd till banken.

(TT)