Surfa trådlöst i Härnösand

Som enda kommun i länet erbjuder Härnösand ett öppet trådlöst nätverk i centrala delar av stan.
Nätverket täcker stadsparken och resecentrum, och att surfa en timme är i stort sett gratis.

Nätverket i Härnösand kommer att vara igång till september, sen ska kommunen ta ställning till om man ska fortstätta driva nätet och hur det ska ske.

- Det här är ett populärt område, det är många studenter och ungdomar som brukar vistas här under sommaren. Vi har också tänkt att de som besöker Härnösand ska ha möjlighet att stanna här och göra ärenden på internet, säger Abbas Khanamad, förvaltningschef för Arbetslivsförvaltningen.

Att surfa kostar motsvarande ett sms, och det räcker för en timmes uppkoppling på internet.

Härnösands kommun är först ut i länet med att erbjuda ett öppet trådlöst nätverk över centrala delar av stan, men frågan har diskuterats på flera andra håll, bland annat i Kramfors.

Där kan det bli verklighet med att öppet trådlöst nätverk redan till nästa år, det berättar Tomas Jansson på det kommunala bolaget Mediateknik.

Det finns redan öppna trådlösa nätverk som drivs av privata telecombolag, till exempel i centrala Sundsvall och i hamnen i Örnsköldsvik, men de kostar i regel något mer än nätverket i Härnösand.

- Det är infrastruktur för Härnösand, jag tror att det här är framtidens möjliga lösning för den typen av satsningar, säger Abbas Khanamadi.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se