Abortdemonstration i Sundsvall

Med bilder på aborterade foster så demonstrerar organisationen Människorätt för Ofödda (MRO), utanför Tonhallen i Sundsvall, där kristdemokraterna inleder sitt riksting torsdag eftermiddag.
– Vi upplever att kristdemokraterna sviker det ideal de själva bygger på, människovärdet, säger Mats Selander, ordförande MRO.

Organisationen, MRO, tycker att kd har för liberal inställning till abortfrågan, och vill att abort bara ska vara tillåtet när moderns liv är i fara.

Människorätt för Ofödda har ungefär 300 medlemmer spridda över Sverige.

Det är en ung organisation, bara två år gammal, som inledde sin kamp mot aborter i Stockholm 2005.

Då manifesterade några av medlemmarna mot abort, genom att visa bilder på aborterade foster, och dela ut flygblad.

Trots tillstånd att demonstrera så avbröt polisen manifestationen, efter att flera förbipasserande reagerat och upplevt bilderna som mycket obehagliga.

Samma bilder möter nu kd-rikstingets ledamöter, när de anländer till Tonhallen under dagen.

Abort är en stor fråga för rikstinget, 31 motioner behandlar frågan, många går ut på att sänka abortgränsen eller är kritiska mot regeringens förslag att utländska kvinnor ska kunna göra abort i Sverige utan att betala. Socialministern och kd:s partiledare Göran Hägglund stöder förslaget.

Britt-Marie Brynielsson från Sundsvall är rikstingsgeneral och andre vice ordförande i kd:s kvinnoförbund. Hon är kritisk mot manifestationen.

– Jag tror att det kan ge skuldkänslor. Man börjar i fel ände. Man ger skuldkänslor till kvinnor som redan gjort abort. Vi ska jobba för att människor inte ska hamna i situationen där man ser abort som en utväg, säger hon.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".