"Homosexuella bör få lämna blod"

Kristdemokraterna i Västernorrland vill att det ska bli tillåtet för homosexuella män att bli blodgivare.
Frågan debatteras i dag på kristdemokraternas riksting i Sundsvall, där partistyrelsen vill behålla dagens förbud.
– Vi tycker att det är diskriminering av homosexuella, säger Sverker Ågren, gruppledare för kd i Västernorrland.

Homosexuella män är i dag förbjudna att lämna blod eller blodplasma, på grund av sin sexuella läggning.

De anses ingå i en grupp som har ett sexuellt riskbeteende, och som löper större risk att bli smittade av till exempel hiv.

– Trots att vi har respekt för att det finns en historik där vi haft problem med att vissa riskgrupper bidragit till blodsmitta så är det i dag inte samma problem. Vi kommer att stödja den här motionen, så vitt vi kan bedöma nu, innan debatten kommit igång, säger Sverker Ågren.

Socialstyrelsen har utrett frågan och lagt ett förslag om att tillåta homosexuella män att bli blodgivare, men backade förra året när Sveriges kommuner och landsting sa nej.

I en motion till kristdemokraternas riksting, som kommer från partidistriktet i Stockholm, så föreslås att kristdemokraterna ska verkar för att sexuell läggning inte ska ligga till grund för att förbjuda människor att bli blodgivare. Istället måste en bedömning ske från individ till individ.

Västernorrlands kristdemokrater stöder alltså den linjen, och går mot partistyrelsen, som tycker att motionen bör avslås. Debatten om hälsa och sjukvård börjar på fredag klockan tolv.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".