Synskadade - en säkerhetsrisk på tåg

Företaget Veolia, föredetta Connex, anser att synskadade är en säkerhetsrisk när de åker tåg utan ledsagare. Företaget uppger att de inte kan ta ansvar för den synskadade om brand skulle uppstå.

Det var efter att Synskadades riksförbund protesterat mot att Veolia inte kunde erbjuda ledsagarhjälp från stationen ut till tåget vid perrongen som det kom upp.

Veolias marknads- och försäljningschef Stefan Bengtsson uppger att de visst kan erbjuda den möjligheten till ledsagarhjälp.

Men det har ingen praktisk betydelse eftersom de ändå inte kan utnyttja tjänsten då synskadade inte får åka tåg ensamma.

– Tyvärr kan vi inget göra, det är synd om den gruppen som inte får åka men vi kan inte ta hand om dem om det skulle uppstå en brand eller liknande, synskadade ses som en säkerhetsrisk om de inte har en egen ledsagare med sig, säger Stefan Bengtsson.

Synskadades riksförbund anser att detta är diskriminering och att det helt uppenbart bryter mot lagen om förbud mot diskriminering vad avser varor och tjänster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".