Huvudmän förhördes om människosmuggling

På tisdagen förhördes de tre huvudmän som pekats ut i människosmugglingshärvan som uppdagades i Sundsvall i mars.

Rättegången i den stora människosmuggling fortsatte under tisdagseftermiddagen, kammaråklagare Katarina Eriksson valde att efter lunch flytta fokus från dom tre huvudmännen, till tre andra åtalade personer.

Två kvinnor och en man, ska enligt åklagaren ha varit involverade i beställningar av falska uppehållstillstånd och ID-kort. En av kvinnorna menar att hon haft kontakt med mannen och betalat en stor summa pengar till honom. Mannen säger själv att han endast sagt att han skulle hjälpa kvinnorna, men varken tagit emot pengar eller i slutändan ordnat fram uppehållstillstånd.

En stor del av tisdagens rättegång ägnades åt att gå igenom bandade samtal mellan de åtalade. Flera samtal handlar om namnuppgifter och födelsedatum.

Enligt kammaråklagare Katarina Eriksson ska en av dom åtalade, en kvinna som förra sommaren jobbade tillfälligt på migrationsverket, stulit 29 oifyllda uppehållstillstånd. Hon ska tillsammans med två släktingar ha organiserat smugglingen och sålt uppehållstillstånden till personer som försökt använda dem för att få hit släktingar och vänner.

Samma kvinna har tillsammans med sina två släktingar också tagit emot närmare en halv miljon kronor som betalning för dom falska uppehållstillstånden, enligt kammaråklagaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".