Extremt torrt i Medelpad - mycket stor brandrisk

Det är mycket torrt i markerna i hela Västernorrland och brandrisken är därför mycket stor.

På den skala som Räddningsverket och SMHI använder får delar av Medelpad det högsta betyget 5 E, som innebär extremt torrt.

I nuläget är det bara i Medelpad och delar av mellersta Jämtland som beteckningen 5 E används, området är torrast i hela Sverige.

Beteckningen förekommer endast i samband med långvarig torka då det är mycket torrt även längre ner i marken. Det innebär att en liten brand kan snabbt sprida sig över ett stort område.

I övriga delar av Västernorrland är det mycket torrt eller torrt.

Vid tvåtiden i natt fick räddningstjänsten i Sundsvall rycka ut på ett larm på Alnön, en person hade eldat skräp och branden tog sig i gräset men kunde snabbt släckas.

– Det är mycket olämpligt att elda utomhus i nuläget, på grund av den stora brandrisken, säger Peter Höglund, inre befäl på räddningstjänsten i Sundsvall.

Räddningstjänsten i Härnösand fick rycka ut på en skogsbrand på Härnön strax före midnatt.

Enligt Peter Norell, insatsledare, var det ren tur att branden upptäcktes av några som promenerade i området, annars hade branden snabbt kunnat sprida sig över ett större område.

Ett område om ungefär hundra kvadratmeter brann, men räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista