1 av 6
Husvagnar som står för nära på campingar är en stor brandrisk. Foto: Jerker Nilsson
2 av 6
Melinda Sjöberg med syskonen Maria och Mikaela Wikberg. (Klicka på bilden för förstoring)
3 av 6
Carina Nylund med döttrarna Elina och Isabell. (Klicka på bilden för förstoring)
4 av 6
Sara Lantén med sonen William och sambon Magnus Holmsten. (Klicka på bilden för förstoring)
5 av 6
Bergafjärdens campings ägare Lenny Johansson. (Klicka på bilden för förstoring)
6 av 6
Leif Fällman på räddningstjänsten. (Klicka på bilden för förstoring)

Trångbodd camping - en brandfälla

Campingplatser i länet har stora brister i brandsäkerheten.

Det beror främst på att husvagnar ställs för nära varandra och därmed kan en storbrand lätt sprida sig på området.

– Det är helt klart campingägarens ansvar att se till att vagnarna ställs upp brandsäkert. Vi har inte fått någon information om det, säger Melinda Sjöberg en av campingästerna.

En campingplats kan vara en mycket brandfarlig plats. Husvagnar är till stor del byggda av plast, det finns i stort sett alltid explosiva gasolflaskor i vagnarna. Eld hanteras ofta i närheten, som vid grillning till exempel. Och om en brand skulle starta i en av vagnarna, kan den om andra husvagnar står för nära, sprida sig explosionsartat.

På Fläsians camping utanför Sundsvall stod tisdagen den 3 juli, var sjunde vagn närmare än räddningsverkets rekomendationer på fyra meter.

Men på Bergafjärdens camping såg det än värre ut. Där stod över hälften, 46 av 81 husvagnar för nära. En del vagnar bara en meter i från varandra.

Kritiserad tidigare
Trots att Bergafjärdens camping varit kritiserad för bristande brandsäkerhet tidigare och varit föremål för Räddningstjänstens inspektion så sent som i maj, brister fortfarande alltså fortfarande säkerheten. Lenny Johansson äger campingen.

– Vi jobbar kontinuerligt med de här frågorna och våra gäster har fått information om hur de ska ställa upp vagnarna, säger Lenny Johansson.

Men de gäster på Bergafjärdens camping som SR-Västernorrland pratade med hade inte fått nån information om hur husvagnarna ska ställas brandsäkert.

– Nej de sa att vi skulle ställa oss där det fanns plats, säger Carina Nylund, en av gästerna på campingen.

Mediakritik ledde till inspektion
Redan förra sommaren uppmärksammade SR Västernorrland att campingen på Bergafjärden bröt mot brandrekomendationerna och ställde husvagnar, förtält och husbilar allt för nära varandra.

Efter det fick även Räddningstjänsten i Sundsvall, som har tillsynsansvar över campingplatserna, upp ögonen för problemet och gjorde nu i maj en inspektion inför årets säsong med förhoppningen att brandskyddet skulle bli bättre.

Men vid den stora campingplatsundersökningen som SR gjorde över hela landet i tisdags förra veckan, stod alltså över hälften av vagnarna på Bergafjärdens camping fortfarande fel.

Ytterligare påtryckningar
Och det kan leda till ytterligare påtryckningar från räddningstjänsten.

– Nästa steg är att göra en oannonserad besiktning på plats för att se hur reglerna följs, säger Leif Fällman, chef på skyddsavdelningen, räddningstjänsten Sundsvall-Timrå.

Om det skulle ske en stor brandolycka på en campingplats och brandskyddet inte följts kan campingägaren ställas till svars.

– I praktiken kan då en campingägare dömas till fängelse. Just nu pågår en process mot en ovarsam hotellägare på Öland där en brandolycka skedde 2004. Man måste ta ansvar för sin verksamhet, säger Leif Fällman på räddningstjänsten.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".