Många använder kreditkort när lönen tagit slut.

Många lever på kreditkort och lån

Vart femte hushåll saknar en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter. Och när pengarna tar slut använder nästan hälften kreditkort. Det visar en undersökning från Finansinspektionen.

Två av tre hushåll har inte heller någon plan för vad de ska göra om inkomsten sänks rejält under en längre tid. Och när pengarna tar slut använder nästan hälften kreditkort – en av tre lånar pengar av vänner och bekanta.

– Jag tror att många som växer upp idag lever mycket ur hand till mun. Många ungdomar jobbar och sen reser de upp hela slanten. Långsiktigt tror inte jag att det är en bra livsstil, säger Bernt Wiklund i Sundsvall.

– Förut månadssparade jag jämt. Jag sparade till sommaren, men pengarna är slut nu, säger Sara Edholm, Sundsvall.

Mats Boström jobbar som budget- och skuldrådgivare, Sundsvalls kommun. Han tycker att det är bra att ha en ekonomisk buffert, men är inte förvånad över att så många hushåll saknar en.

– Det är populärt att konsumera både för det man har och på kredit. Dessutom har många hushåll det otroligt tight. Då har man kanske inte möjlighet att skaffa sig en buffert, säger Mats Boström.

Linnèa Medelberg
linnea.medelberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".