Kritik mot missbrukarvården i länet

Hälften av landstingen i Sverige, däribland Västernorrland, kan inte erbjuda heroinmissbrukare behandling med Subutex eller metadon inom rimlig tid. Det visar en undersökning som Mobilisering mot narkotika har låtit göra.

Undersökningen som är gjord av Jens Sjölander och Björn Johnson på Malmö högskola visar att det i Västernorrland finns både resursmässiga och geografiska svårigheter.

Resursmässigt utgör bristen på personal, främst på läkarsidan, ett stort problem.

Även om missbrukare får ett bedömningssamtal inom vårdgarantins 90 dagar så kan det ta mycket lång tid innan de sökande får träffa en läkare. Utredningstiderna kan ibland vara årslånga i länet.

Landstinget Västernorrland har beslutat att under året ta hem sina metadonpatienter från Ulleråker. Givet de svårigheter landstinget idag har att leva upp till vårdgarantin kan detta beslut starkt ifrågasättas. I alla fall om inte den ekonomiska besparing som görs snabbt kan omsättas i ökad behandlingskapacitet på hemmaplan, skriver författarna till undersökningen.

Men enligt Landstingsrådet i Västernorrladn, Ewa Söderberg så kommer de här siffrorna att se helt annorlunda ut nästa år. Hon säger att de satsningar som gjorts kommer att göra effekt på årets siffror. 

Enligt Björn Fries som är nationell narkotikapolitisk samordnare bör regeringen ge landstingen i landet ekonomiskt stöd på sammanlagt en halv miljard kronor för att kunna öka stödet för missbrukare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".