Fritt fram för mjukglass.

Onödig rädsla för mjukglass

Mjukglassäsongen går just nu på högvarv. Men många undviker att äta mjukglass i rädsla för att bli magsjuka.

– Jag är ju lite rädd för bakterier så jag brukar inte köpa mjukglass, säger Anna Olsson i Sundsvall.

I samband med att mjukglassäsongen drar igång börjar också de flesta kommunerna med sina inspektioner av mjukglass.

Men resultat ifrån i år och tidigare år visar att mjukglassen inte så farlig som många människor tror. Utan de flesta proverna som har tagits på mjukglass har varit godkända.

Bättre kvalitet
Men även om mjukglasskvaliteten har blivit bättre under åren så lever ändå föreställningen om den farliga mjukglassen kvar.

– Ja folk säger ju så, så då är det väl så? säger Anna Olsson.

Men miljöinspektörerna i Västernorrland tycker inte att människor ska oroa sig i onödan för mjukglassen.

– Överlag tycker jag inte att man ska göra en sådan stor grej av det utan man ska lita på att det sköts och fungerar, säger Niclas Jonsson miljöinspektör i Örnsköldsvik.

Vända sig till miljökontoret
Niclas Jonsson säger också att om människor undrar om den glass de äter är bra eller inte kan de alltid vända sig till miljökontoret och fråga.

– Det är ju ändå vår arbetsuppgift att agera om vi skulle anse att det är besvärligt någonstans, säger Niclas Jonsson.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".