Fáten Nilsson är fortfarande omtumlad av händelserna i Libanon.

Minnena från kriget i Libanon sitter kvar

För ett år sedan hamnade Fáten Nilsson från Sundsvall mitt i krigzonen i Libanon. Nu berättar hon för SR Västernorrland om känslorna när hon var tvungen att skicka iväg sin dotter med båt till Cypern när bomberna började falla.

Striderna mellan Israel och Hizbollah-gerillan bröt ut för ungefär ett år sedan. Tusentals svenskar hamnade i mitt bland stridigheterna och minnena är starka hos många.

Vid den tiden befann sig Fáten Nilsson från Bergsåker i Sundsvall med sin då femåriga dotter Sandra i Libanon.

De var på semester hos Fátens föräldrar nära den israeliska gränsen, men var också där för att hjälpa hennes leukemisjuke bror.

– Jag var den enda som kunde donera ryggmärg till min bror av alla syskon. Något annat alternativa än att åka ner fanns inte för mig, säger hon.

Men lugnet utbyttes till kaos. Fáten fruktade för sin dotters liv och blev tvungen att skicka henne med båt till Cypern då kriget drog fram.

– Det var ett helvete. Jag försökte vara kall som ett isblock, men när jag lämnat Sandra bröt jag ihop, säger Fáten Nilsson.

Till slut kom Sandra fram till Cypern där pappa Stefan mötte upp och de kunde bege sig hem till Sverige.

Lite senare kom även Fáten hem till Sverige, fortfarande omtumlad av händelserna i Libanon. Minnena finns kvar hos henne än i dag.

Carl-Johan Höiby
carl-johan.hoiby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".