Snart 30 förbi bussar i Örnsköldsvik

Från och med den första september är Örnsköldsvik en av två försökskommuner i Sverige där man ska tillämpa 30-regeln vid busshållplatser.

- Det kommer att bli mycket bra, bilisterna respekterar inte att vi släpper av barn vid busshållsplatserna, säger Mikael Nilsson, busschaufför i Örnsköldsvik.

Hastighetsbegränsningen gäller när man möter eller passerar en buss som stannar vid en hållplats, på alla 50 och 70 vägar med undantag av E4.

Under senare år har det inträffat flera olyckor med passagerare som just klivit av bussen. I Västersel utanför Bjästa dog en 13-årig pojke när han lämnat skolbussen och skulle gå över vägen. Hans kamrat skadades allvarligt.

Statistiken visar att nio av tio oskyddade trafikanter överlever en påkörning i 30 km i timmen, men bara två av tio vid 50 kilometer i timmen.

Eva Hammarsten från Örnsköldsvik tycker den nya 30-regeln är bra, och hon tror att bilisterna kommer att respektera den nya regeln.

- Ja, om upplysningen går fram så att alla vet om det, då tror jag det, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista