Hot och våld djurskyddsinspektörens vardag

Hot och våld mot djurskyddsinspektörer är vanligt. Det visar en rundringning som Sveriges radio Västernorrland gjort. Bland djurskyddsinspektörer i Västernorrlands och Jämtlands län hade alla utom en av dem vi pratade med blivit utsatta för hot eller våld.

Magnus Hahne är djurskyddsinspektör i Sundsvall och en av dem som blivit utsatt.

-  Ibland så blir man hotad. Själv har jag bara blivit mordhotad ett par gånger, säger Magnus Hahne.

Och Magnus Hahne är inte ensam. Att bli hotad till livet är inte alls ovanligt bland djurskyddsinspektörer. Bland de vi pratade med berättade flera att de både blivit hotade med gevär och pistoler, jagade av bilar och i vissa fall till och med utsatta för våld.

Men det är inte alltid de tydliga hoten som är de värsta enligt Magnus Hahne utan det kan det även finnas andra slags hot. Han kommer speciellt ihåg en gång när han var på inspektion hos en man som enligt Magnus Hahne betedde sig hotfullt

- Han frågade om det inte var besvärligt att åka ut när man har fru och tre barn? Vilket det kändes lite läskigt med tanke på att jag har en fru och tre barn, säger Magnus Hahne.

Men även om djurskyddsinspektörer ofta blir hotade så tror ändå Magnus Hahne att det bara är en viss slags människor som hotar.

- De som missköter djur har ofta en besvärlig situation, missbruksproblem eller ekonomiska problem. Så man är ofta ute bland människor som är pressade, säger Magnus Hahne.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".