Allt fler svenskar vill begravas

De senaste 70 åren är trenden att en majoritet av svenskarna vill kremeras när de dör, men nu har det vänt och och de som vill vila i en kista blir i stället fler.

- På landsbygden är det vanligare med jordbegravningar. Men miljömässigt är det bättre med kremering, säger Torbjörn Brink, kyrkogårdschef i Sköns församling.

I Västernorrland begravs årligen ungefär 2 500 personer.

Svenska Kyrkan har två förklaringar till minskningen. En är yngre människors miljöhänsyn. Många ser en nedsänkt kista som ett miljövänligare alternativ till att låta giftiga tandplomber förångas i kremeringsugnen.

Den andra förklaringen är att personer med invandrarbakgrund inte alltid kan tänka sig kremering. Karin de Fine Licht, förbundsjurist på Svenska kyrkans församlingsförbund, tror att det kan dröja många generationer innan den inställningen ändras.

--Det tog lång tid innan svenskarna accepterade kremering. Det skedde först på 1950-talet. Inom kyrkliga kretsar var elden helt förknippad med helvetet.

Staffan Lagerström
staffan.lagerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".