Rekordmånga söker hjälp på Kvinnojouren i Härnösand

Kvinnojouren i Härnösand märker en stor ökning av antalet kvinnor som söker hjälp. Under det här årets första hälft har man haft lika många boende som under hela förra året.

Antalet polisanmälningar av misshandel mot kvinnor, våldtäkter och försök till våldtäkt har under de senaste åren ökat konstant i landet.

På kvinnojouren i Härnösand har man märkt av den här ökningen men det senaste halvåret har ökningne av kvinnor som sökt hjälp hos kvinnojouren accelererat. Man har aldrig varit med om en sådan här stor ökning tidigare, säger man på kvinnojouren i Härnösand.

Antalet våldtäktsanmälningar i Västernorrland ökade med 34 procent mellan åren 2005 och 2006. Och BRÅ:s halvårsrapport för 2007 visar att ökningen fortsätter.

Enligt Brottsofferjouren i Sundsvall-Medelpad handlar det om en fördubbling i antalet anmälningar på bara två år.

Solveig Helgesson som arbetar ideellt på kvinnojouren i Sollefteå, menar att samhällets syn på kvinnomisshandel och våldtäkter har förändrats - och det kan vara en anledning till att antalet anmälningar ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".