Mjölkpulver hjälper mjölkbönder överleva

Priset på mjölkpulver har under det senaste året stigit i höjden. Men de allt högre priserna på mjölkpulver gör även att mjölkbönderna kan tjäna mer pengar. Något som är nödvändigt för böndernas överlevnad.

- Vi måste tjäna mer pengar. Vi har snart ingenstans att dra åt mer, säger Åsa Eriksson mjölkbonde i Ljustorp.

Att priset på mjölkpulver har ökat mycket det senaste året är någonting som många mjölkbönder ser positivt på. Under flera år har priset på mjölk- och mejerivaror varit lågt och många bönder har haft det svårt att få det att gå runt, berättar Åsa Eriksson som själv är mjölkbonde.

Men att det nu är brist på mjölkpulver, på grund av missväxt i andra delar av världen och ökad efterfrågan på mjölkpulver i Asien, kan i längden gynna många mjölkbönder tror Åsa Eriksson.

- Det skulle betyda mycket för den fortsatta mjölkproduktionen i det här länet, säger Åsa Eriksson.

Men trots att många mjölkbönder kan tjäna mer pengar när mjölkpulverpriserna stiger så tror inte Åsa Eriksson att bönderna kommer att bli rika på kuppen utan snarare att de kan få en chans att fortsätta med sin verksamhet.

- Man driver ju ett företag som mjölkbonde och mycket av vinsterna går nog tillbaka som investeringar till företaget, säger Åsa Eriksson.

Och om mjölkpulverpriserna fortsätter att öka och efterfrågan på mjölk fortsätter att öka i takt med det tror Åsa Eriksson att framtiden för mjölkbönderna kan se bättre ut.

- Den ljusnar ju i så fall, säger Åsa Eriksson.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".