EU röjer i solkrämsdjungeln - totalt skydd finns inte

EU-kommissionen vill röja upp i solkrämsdjungeln och hjälpa EU-medborgarna att sola klokare. Därför lanseras nya enklare märkningar på solkrämerna.

Först och främst ska alla märkningar av typen ”sunblock” eller ”100 procent solskydd” bort från flaskor och tuber. Det är att vilseleda konsumenterna, anser EU-kommissionen. Något hundraprocentigt skydd mot solens strålar finns nämligen inte.

I dag har tillverkarna sina egna sätt att märka på, vilket gör det svårt att jämföra produkterna. Ofta finns en siffra för solskyddsfaktor och information om UVB-strålar, som orsakar solbränna och ökar risken för cancer. Däremot saknas ofta uppgifter om UVA, som gör att huden åldras i förtid och också innebär en cancerrisk.

Ny symbol

Detta vill kommissionen ändra på och därför lanseras en ny symbol för UVA, som ska användas på de krämer som ger någon form av UVA-skydd. Symbolen är enkel, helt enkelt en cirkel med bokstäverna UVA.

Dessutom kommer det inte att räcka att ange en siffra för solskyddsfaktorn, det måste också framgå om skyddet är lågt eller högt, enligt en särskild mall.

När reglerna införts fullt ut nästa sommar kommer alla produkter på marknaden att ha minst solskyddsfaktor sex.

Hatten på

I samband med att de nya märkningarna nu börjar införas gradvis startar EU-kommissionen en kampanj för bättre solvett i unionen. Till exempel får medborgarna veta att ett av de bästa solskydden är att hålla sig borta från solen mellan klockan 11 och 15. De uppmanas att ta på sig solhatt och kläder, särskilt på barnen, och att smörja in sig rätt. Ofta ska det vara, och mycket. EU-kommissionen rekommenderar sex fulla teskedar solkräm, 35 gram, på en medelstor vuxen kropp.

Orsaken till EU-kommissionens intresse för solkrämer är, utöver rena konsumentaspekter, att nästan 60 000 européer varje år insjuknar i den allvarliga hudcancern malignt melanom. Det motsvarar 2,6 procent av alla cancerfall i Europa och sjukdomen ökar också i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".