Stora brister inom vården av självmordsbenägna

Vården av självmordsbenägna har stora brister det skriver Socialstyrelsen i en rapport som släpptes i dag. Det som saknas enligt Socialstyrelsen är främst rutiner för riskbedömningar, dokumentation och samverkan mellan olika vårdenheter. Personer som varit kontakt med psykiatrivården är också kritiska till delar av vården.

Birgitte Hägglund, medlem och tidigare kontaktperson i föreningen SPES, riksoranisationen suicidprevention och efterlevandes stöd, förlorade sin dotter som tog livet av sig för 18 år sedan. Hon är kritisk mot att psykvården har stora brister och att det ligger en tabu över ämnet som förhindrar framsteg.

– Framför allt är information och förståelsen till anhöriga väldigt dålig, säger Birgitte Hägglund.

På psykmottaningarna på sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik så har rutinerna förändrats i och med ändringen i Lex Maria-författningen.

Men Anita Barkå, tillförordnad klinikchef på psykiatrin i Sundsvall, säger att det fortfarande finns brister inom vården som rapporten från Socialstyrelsen pekar på.

– Främst är det i överflyttningen inom olika delar i psykiatrin vid till exempel inläggningen och vid uppvårdskontakt, säger Anita Barkå, tillförordnad klinikchef på psykiatrin i Sundsvall.

Carl-Johan Höiby
carl-johan.hoiby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".