Färre lärarjobb - men inte överallt i landet

Nästan 2 000 färre lärarjobb utannonserades under årets första fem månader jämfört med samma period 2006. Det visar ny statistik från Lärarförbundet.

Jobbutbudet minskar, trots att Skolverket påvisat att kommunerna har ett stort rekryteringsbehov och att många som arbetar i skolan saknar lärarutbildning.

- Det är beklagligt att så många kommuner och huvudmän fortfarande bryter mot lagen och väljer att anställa outbildade lärare i stället för att söka efter lärare med rätt utbildning, säger Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet.

Behovet av lärare ser dock mycket olika ut över landet. När det gäller lärare i grund- och gymnasieskolan ökar behovet i sju län: Södermanland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Gotland, Blekinge och Värmland.

Lärarförbundets uppgifter bygger på statistik från AMS över antalet nyanmälda lediga jobb månad för månad under perioden januari-maj 2007. Statistiken är uppdelad i två grupper: Lärare i förskola och fritidshem och lärare i grund- och gymnasieskolan. Jämförelseuppgifter publiceras från 2003 och framåt.

Siffror kommun för kommun och länsvisa sammanställningar hittar du på Lärarförbundets hemsida www.lararforbundet.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".