Avancerad bilelektronik kräver bättre batteriskötsel

Avancerad elektronik i moderna bilar gör att bilarna drar allt mer ström, något som allt oftare ger problem med bilbatterierna.

I dag kan en ny bil ha upp mot 20 olika elektroniska apparater och datorer i sig. Det är en enorm ökning bara sedan 1990-talet, då det bara rörde sig om ett fåtal elektroniska delar. Men de allt mer avancerade bilarna innebär inte bara positiva saker - de orsakar även problem.

Fredrik Harrvik är verkstadschef i Sundsvall på ett av Norrlands största bilföretag, och han har lagt märke till den påverkan som den nya elektroniken har på hållbarheten för bilbatterier.

- Med den nya tekniken är det viktigt att låta batteriet laddas ordentligt dom gånger du kör, säger Fredrik Harrvik.

Fredrik Harrvik berättar att när elektroniken drar mer ström är det också viktigt att låta batteriet ladda ofta och ordentligt. Det kan man göra på olika sätt.

- Antingen att man gör en längre körning någon gång i veckan eller så ställer man batteriet på laddning under natten. Då klarar man sej bra, säger Fredrik Harrvik.

Rebecka Ekvall
rebecka.ekvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".