Tre nya kommuner tar emot flyktingbarn

Tre nya kommuner i länet har skrivit avtal med migrationsverket för att ta emot ensamkommande asylsökande barn under hösten. Det är Kramfors, Sollefteå och Sundsvall. Härnösand har tagit emot ensamkommande asylsökande barn sedan ett år tillbaka.

Vid halvårsskiftet var 831 ensamkommande asylsökande barn inskrivna på Migrationsverket i landet vilket är nästan tredubbelt så många som förra året, och just nu är det inte tillräckligt med kommuner som tar emot asylsökande barn för att alla barn ska ha någonstans att ta vägen.

Inte ens var tionde kommun tar emot ensamkommande asylsökande barn. Av 290 kommuner är det nu totalt 27 som har skrivit kontrakt med Migrationsverket.

Under de senaste månaderna har elva kommuner skrivit kontrakt, tre ligger i Västernorrland.

Att just många av de nya platserna ligger i Norrlandskommuner tror Pia Fast på Migrationsverket bland annat beror på kultur och långa traditioner med att arbeta med förläggningsverksamhet.

Mari Hägg
marie.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista